Accountants en administratiekantoren

Hoe u het ook wendt of keert, de boekhouding moet gedaan worden. Natuurlijk kan dat in eigen beheer maar uitbesteden aan een accountant of een administratiekantoor is ook een optie. Zeker wanneer u geen verstand van boekhouden heeft of er zo weinig mogelijk mee te maken wilt hebben!

Boekhouding uitbesteden

Wilt u zo weinig mogelijk te maken hebben met de boekhouding, dan heeft u twee opties: een accountant of een administratiekantoor. Een administratiekantoor is goedkoper en in veel gevallen net zo goed als een accountant. Voor het runnen van een administratiekantoor zijn geen papieren nodig, het is dus zaak een goede uit te kiezen (informeer daarom bij collega-ondernemers). Een goede boekhouder hoort namelijk met u mee te denken en zodoende zijn geld vanzelf weer terug te verdienen.

Een boekhouder is en blijft natuurlijk ook een mens, de kans dat er fouten worden gemaakt is dus groot. Het zou echter vervelend zijn als u daar de dupe van wordt. Meent u in aanmerking te komen voor bepaalde fiscale faciliteiten dan doet u er verstandig aan de boekhouder daarop te attenderen. Met de informatie op deze site bent u al een heel eind!

Boekhouding gedeeltelijk zelf doen

Helemaal niets zelf aan de administratie doen is wel mogelijk, maar zeker niet aan te raden. Zou u alle bonnetjes in een schoenendoos bewaren en deze elke maand bij uw boekhouder inleveren dan zal er geheid af en toe wat fout gaan, om over de hoge rekening van het uitzoekwerk maar niet te spreken... U doet er dus verstandig aan een groot gedeelte van de dagelijkse activiteiten (zoals de kasstromen, inkopen en verkopen) toch zelf te administreren.

Boekhouding in eigen beheer

Heeft u een beetje verstand van boekhouden dan kunt u de boekhouding natuurlijk altijd in eigen beheer doen. De jaarafsluiting kan eventueel worden overgelaten aan een administratiekantoor of accountant. Is de kans aanwezig dat er een puinhoop van wordt gemaakt dan kunt u zich beter beperken tot de verwerking van de dagelijkse gang van zaken. Alle overige posten kunnen dan met een duidelijke omschrijving voorlopig op een tussenrekening worden geboekt zodat ze later altijd nog correct verwerkt kunnen worden.

Levenspartner doet de boekhouding

Vanwege tijdgebrek is het voor veel ondernemers geen optie om zelf de boekhouding bij te houden. Is de levenspartner bereid deze taak op zich te nemen dan kan in veel gevallen worden geprofiteerd van de meewerkaftrek. Het kan zelfs verstandig zijn uw levenspartner als mede-eigenaar te laten registreren zodat dubbele ondernemersaftrek kan worden toegepast en de winst kan worden verspreid (man-vrouw firma)! Uw partner moet dan wel meerdere activiteiten uitvoeren in het bedrijf zodat aan de criteria voor het ondernemerschap wordt voldaan.


Copyright 2001-2017 - Het gebruik van de informatie op deze website is voor eigen risico